E8 radio viert 50e uitzending met extra aflevering

Het programma E8 Radio beleeft vrijdag a.s. de 50-ste aflevering. Om dat te vieren is er een extra aflevering op zondagmiddag 13 juni. Het radioprgramma is een initiatief van de voormalig E8- discjockey’s Bert van den Berg, Bert Janssen, Theo Hakkert, Gerrit Schinkel en Jaap Heerze. Discobar of Trefcentrum E8 was van begin jaren 60 tot begin jaren 80 gevestigd in het pand waar tegenwoordig Cappadocia en Johny’s gevestigd zijn.
Over hoe iets begint is naderhand wel vaker discussie. Als het gaat over E8 Radio is al binnen een jaar na de eerste uitzending niet meer helemaal duidelijk hoe het allemaal zo is gekomen.
Het was een beetje zwaan-kleef-aan, gecombineerd met de tijd is rijp, waarbij dan corona weer een stok tussen de spaken stak. Zeker is dat het Weversplein in Goor een deel van het decor was, maar dat was pas terwijl het proces al liep.
Radio hebben de jongens van de E8 altijd al willen maken. Soms deden ze dat ‘droog’. Dat wil zeggen: zonder het uit te zenden. Toen Theo Hakkert nog in Markelo woonde ging zo het meubilair aan de kant in de woonkamer. Er zat een raam in de deur tussen keuken en kamer. Zo werd de keuken de techniekruimte terwijl de microfoon stond in de kamer.
‘The pride of the east’, meenden ze vol bravoure. Er zijn foto’s van. Staan ze met een bord met die tekst geleund tegen een politiebusje. Niet dat de illegale zender werd opgerold, er werd niet uitgezonden immers. Maar de politie moest bij de huisarts aan de overkant zijn.
Decennia later zocht voorzitter Sander Quee aan- en invulling voor de programmering van Hofstreek Omroep of -Radio of -FM of hoe de naam toen ook was. Hij had al vaker allerlei lieden gepolst. Kwam hij bij Henk Eeftink. Of hij niet…? En hij vroeg het Bert van den Berg. Of vroeg hij het eerst aan Bert Janssen? Of toch aan Theo Hakkert?
En was het op Weversplein dat Bert van den Berg het idee bij Gerrit Schinkel neerlegde? Vermoedelijk zeker wel. Misschien.
Zoals het in een echte studio betaamt was er sprake van meersporenbeleid. Henk Eeftink kwam met de naam Jaap Heerze, bijnaam of doopnaam: Jaap Premier. Hij is dat al langer dan welke Lubbers of Rutte ook.
Dit zijn allemaal namen van oud-deejay’s van de door de familie Hoornweg gerunde discotheek. Dat was eerst een kinderwagenpaleis geweest, toen een snackbar. Met jukebox, vervolgens een levende diskjockey, waarna er een bar bij kwam, en nog een, en nog een – Willem Hoornweg hield van timmeren. Heel Goor en half Twente kwamen er op af. Meiden, jongens, bier, disco, voetbalteams, dansen, net even andere muziek dan elders.
Maar nu dwalen we af.
Zullen we radio maken? Bert vroeg het Bert, Bert vroeg het Gerrit, Gerrit zag het wel zitten, wat hij dan weer beaamde tegenover Theo. En zo kwam het dat het zou beginnen. Vijf oude diskjockeys van de E8 gingen radio maken. Niet alleen voor Goor, voor de hele Hof, en dan over die tijd met muziek uit die tijd. Want naast de E8 had je ook Dieka, de Zon, Bill, en cafés en alternatieve onderkomens, zoals Why Don’t Cha, ‘t Möpke, Goor in de Bocht, Spiekerboks en wat allemaal al niet.
Dat allemaal bij elkaar in een radioprogramma van twee uur, vonden ze. En dan nodigen we steeds een gast uit uit die tijd om herinneringen op te halen. Een barkeeper, een muzikant, een vaste klant, nog weer een andere diskjockey.
E8 was ook een weg, een snelweg zelfs. Voordat de A1 er kwam, liep die weg van Amsterdam naar Berlijn dwars door Markelo, Goor en Delden. Het gaat soms ook over die weg.
Het zou beginnen, maar corona begon eerder. Even uitstellen, want ja, allemaal en alles was raar en onzeker en zelf waren ze de jongsten ook niet meer. Geen mens zo oud of jong of er past een doelgroep bij.
Toen toch begonnen. Juist omdat iedereen thuis zat. Vaste technicus werd Sjaak Hulshof. Gerrit bedacht voor Henk de titel ‘cultuurbewaker’. Oude jingles werden afgestoft, nieuwe gemaakt. Er werden cd’s geript en naslagwerken geraadpleegd.
Het uitzendmoment werd de vrijdag. Van 17.00 tot 19.00 uur. Met het idee dat het weekend dan begint, de steigers worden ingeklapt, het gas aangaat onder de aardappels en de stress van weer een werkweek werd losgelaten. Ook voor wie al die tijd door de coronamaatregelen thuis zat.
Dat is 11 juni 50 weken geleden. Hoe het wordt gevierd? Ann Peebles zong ‘Old man with young ideas’. Geldt ook voor de makers van E8 Radio. De oude mannen kwamen met het jonge idee om zondag 13 juni ‘s middags een extra programma te maken. Want een sportprogramma is er momenteel toch niet. Met de mooiste muziek van die tijd, al die nummers die van de E8 net die andere discotheek maakten. Met gasten uit de 49 eerdere uitzendingen.
Dus: eerst vrijdag de reguliere uitzending. Van 17 tot 19 uur met Gerrit en Theo. Daarna zondag 13 juni van 14 tot 17 de jubileumuitzending. Met alle medewerkers. Op Hofstreek FM. Luisteren kan via diverse kanalen: Ether: 107.6. TV op KPN kanaal 1324, Caiway Glasvezel kanaal 12 en Caiway kabel op kanaal 70. Live stream via www.hofstreek.nl. Daar zijn ook alle oude uitzendingen nog eens te beluisteren.

Deel dit bericht via...

Agenda

* Meerdere voorstellingen/data

Stuur je agendaberichten naar agenda@goorsvictorie.nl

Besloten, geannuleerde en uitverkochte activiteiten staan hier niet vermeld.